No ainakin luonnottomampaa on tuijottaa televisiota, tai käyttää alkoholia, joilla niilläkin on ihmisen mieleen syvällinen vaikutus. Luonnotonta on unohtaa henkinen todellisuus ja keskittyä vain fyysiseen ja psyykkiseen maailmaan.  Kehittyessään tarpeeksi pitkälle meidän tuskin tarvitseekaan meditoida, koska siitä tulee mielen luonnollinen olotila, mutta kun emme ole vielä näin pitkällä - ehkäpä sitten sukupolvien saatossa, kuten oletan kosmisten sisariemme ja veljiemmekin pärjäävän ilmankin. 

 

Kun meditaatiolla nyt on todettu tieteellisestikin olevan suotuisa vaikutus myös psyyken ja kehon hyvinvointiin henkisestä puhumattakaan (jota ei valitettavasti voida edes mitata), niin miksei sitä voisi meditoida, on luonnollisempaa keskittyä hiljaisuuteen, sisäiseen rauhaan ja rakkauteen ainakin osan päivää, kuin vahingoittaviin ja tuhoaviin ajatuksiin ja tekoihin. Meditaation vaikutus ei jää vain meditaatiohetkeen vaan se jatkuu ja muuttuu enemmän tai vähemmän  pysyväksi.

 

Miten saada meditaatio ja jooga kouluihin?

 

Niin siinäpä se, voi vain kuvitella miten suuri vaikutus sillä olisi lasten sosiaalisiin kykyihin, käyttäytymiseen sekä oppimis-, keskittymiskykyyn. Onhan olemassa sentään päiväkoteja, kuten Sunrise ja Uushumanistinen, sekä Gurukul, jossa lapset opettelevat meditaation ja joogan alkeita.

Poliitikoilta voisi odottaa hiukan rohkeutta, käyväthän he itsekin eduskunnan joogatunneilla.

 

Nukahdan aina kun yritän meditoida, miten uneliaisuudesta pääsee eroon?

 

Sekä liian vähäinen, että ylenmääräinen nukkuminen tekevät uneliaaksi, samoin liian lämmin huone. Ruoan jälkeen ei kannata yrittääkään, eikä liian väsyttävän fyysisen tai mentaalisen työn jälkeenkään ole helppoa meditoida. Myös monet lääkkeet lisäävät uneliaisuutta.

 

Ns. puolipesu, kasvojen, niskan etc huuhtely kylmällä vedellä ennen meditaatiota voi auttaa. Meditaatiossa seurataan myös tiettyä prosessia, ja istutaan jalat ristissä mikä auttaa pysymään hereillä. Nukahtaminen ei ole mitenkään harvinaista, ja se osoittaa ainakin kykyä rentoutua mikä sekin on hyväksi. Jos on saanut mantran sitä kannattaa toistaa ennen nukkumaan menoakin, koska se voi ”jäädä päälle” ja takaa levollisen unen.

 

Mieheni kohtelee minua väkivaltaisesti, itse koen olevani henkisesti kehittynyt. Pitäisikö minun erota, koska tuntuu että henkisyyteni kärsii. Mutta toisaalta miten voin jättää toisen pulaan?

 

Me ihmiset olemme hyvin erilaisella tasolla henkiseltä kannalta katsottuna ja jokaisen tulisikin valita puolisonsa samalta henkiseltä tasolta, koska henkisyys on niin tärkeä asia ja samanhenkisyys takaa myös onnistuneen avioliiton. Ulkopuolisen henkisen ihmisen avusta voi olla hyötyä valinnan varmistamiseksi, koska ihmisellä on taipumus romantisoida sopimattomiakin kanditaatteja.

 

Yleensä eroamisen perusteeksi riittää väkivaltaisuus. Toista ihmistä on vaikea muuttaa, näin väittävät ainakin väkivallan uhreja auttavat järjestöt. Jokaiselle meillä on oma karmamme ja ei tulisikaan liikaa tuijottaa toisen ihmisen jättämisessä hänenell koituvia mahdollisia ongelmia - ihmiset oppivat järkyttävistä kokemuksista, ja yhtä hyvin voi olla että hän ei joudukaan mihinkään ”pulaan” lähdettyäsi.