Miten saisin 9-vuotiaan tyttäreni joogaamaan vähän useammin? Hän käy joogakoulussa kerran viikossa,
mutta hän ei halua yhtään vaivautua kotona, vaikka itse joogaan esimerkillisesti joka päivä

Miksi haluaisit hänen joogaavan useammin? Joogaliikkeet eivät ole mitenkään tarpeellisia lapsille, joten kerran viikossa riittää. Heidän rauhasensa ovat kehittymisvaiheessa ja vasta myöhemmin niiden toimintaa kannattaa tasapainottaa joogan avulla. Meditaatio sen sijaan olisi hyväksi, innostava opettaja varmaan saisi hänet kokeilemaan sitäkin.

Olen nähnyt joogaavia karhuja videolla. Onko eläimille hyötyä joogasta?

Joo tottakai. Itse asiassa evoluution myötä eläimetkin kehittyvät ja ehkäpä tulevaisuudessa apinatkin meditoivat. Joogaliikkeet ovat kehitetty eläinten liikkeitä tutkimalla.

Meditaatio ei suju kaikilta, miten vammaiset voivat saavuttaa valaistumisen?

Riippuu vamman laadusta. Ihmisen pyrkimys henkisyyden oivaltamiseen ja sen arvostamiseen saattaa olla niin voimakas, että hän voi mahdollisesti saavuttaa ns valaistumisen tai vapautumisen ilman että hän pystyy meditoimaan. Toisaalta kaikki eivät välttämättä tule valaistumaan tässä elämässä vaikka kuinka yrittäisivät, se voi vaatia vielä useamman elämän. Kuitenkin ihminen joka kykenee meditoimaan voi nopeuttaa sen avulla kehitystään huomattavasti.

Minulla on usein huono olo asanoiden tekemisen jälkeen. Olen 70 vuotias ja joogannut noin 5 vuotta. Joustavuutta se on lisännyt mutta en ole vakuuttunut kannattaako jatkaa?

Vanhemmiten on oltava varovainen miten monta asanaa tekee ja miten voimakkaasti. Joogan tulisi olla hyvin kevyttä, eikä koskaan enempää kuin 5 asanaa kerralla. Jos teet liikkeitä kerran päivässä niin tee aina samoja liikkeitä. Opettajan tulisi antaa oikeat asanat huomioon ottaen terveytesi. Suosittelisin meditaatiota.

Luin tutkimuksesta jonka mukaan aivot muuttuvat meditaatoijalla hyvinkin pian, oliko se ns harmaalla alueella? Voiko meditaatiolla olla myös negatiivisia vaikutuksia? Sanotaan, että jos on psyykkisiä ongelmia, ei saisi meditoida.

Höpö, höpö. Kuka tahansa voi meditoida. Opettajaa kyllä tarvitaan. Ei matematiikkaakaan voi oppia täysin yksin. Jos ihmisen karmaan kuuluu psyykkisiä ongelmia, ne saattavat tulla esille nopeammin meditaation avulla, kuin ne muuten tulisivat, mutta tulisivat ne joka tapauksessa esille jossain vaiheessa.

Lisäksi meditaatio myös auttaa käymään läpi psyykkiset ongelmat nopeammin. Meditaatio voi myöskin estää joissakin tapauksissa psyykkisten ongelmien puhkeamisen tiettyjen henkisten harjoitusten avulla ja esim. auttamalla muita ihmisiä psyykkisten ongelmien hoitamisessa. 

Onko joogasta ja meditaatiosta apua syövän kanssa taistellessa?

Lääkärien ohjeita kannattaa kuunnella silloin kun on akuutti tilanne, mutta käyttää myös omaa järkeä. Tiettyjä joogaliikkeitä kannattaa tehdä kolmekin kertaa päivässä. Voin lähettää henkilökohtaisesti ohjeita, mitä asanoita olisi tehtävä. Nukkumaan olisi mentävä ajoissa. Homeopaattisista lääkkeistä voi olla paljon apua yms. luonnon lääkkeistä.

Ns emäksinen ruokavalio ja kasvisruoka on mielestäni must. Anteeksiantoa kannattaa kokeilla ja ei saisi vetäytyä yksinäisyyteen. Meditaatiosta voi olla myös suuri apu ja keskittymisestä voimien mukaan toisten auttamiseen. Sitruuna suolavettä juomaksi.

Olen menossa gynekologiseen leikkaukseen. Kauhistuin kun jossain joogakirjassa mainittiin kohdun poiston ja sterilisaation haitoista. Voisitko selittää tarkemmin mitä haittaa siitä olisi?

Sukupuolielinten, kohdun ja rauhasten poistaminen saattaa muuttaa ihmisen luonnetta. Jos sukupuolihormonien eritys on liian vähäistä tai puuttuu, se vaikuttaa myös ihmisen psyykeen, esim. ihmisestä voi tulla julma. Eunukit ovat usein karkeita, julmia jne. Jos olet nuori varsinkin kannattaa harkita pärjääkö muuten. Vanhuksen hormonitoimintaan se ei ehkä vaikuta niin paljoa enää. Joogaliikkeet vaikuttavat siten, että ne tasapainottavat sekä hormonien liika – että vajaatoimintaa. Hormonilääkitys tai e-pillerit eivät myöskään ole oikein hyvä ratkaisu. Kierukasta ei liene suurta haittaa.

Jatkuva masennus päällä, itsemurhastako apu?

Meillä ihmisillä on osa kosmisessa leikissä, joillakin se osa on surullinen, joillakin onnellinen, vaikkei se tarkoita sitä, etteikö siihen voisi vaikuttaa.

Emäksistä ruokaa, homeopaattisia lääkkeitä, vesi; kylvyt, uiminen hyväksi.

Järjestö- ja avustustoiminnasta on paljon apua. Meditaatio muuttaa koko elämän pitemmän päälle, mutta aluksi etenkin ns henkinen tanssi auttaa suuresti keskittymään. Tiettyjä joogaliikkeitä kannattaa tehdä tunnollisesti, voin lähettää, jos haluat. Itsemurha siirtää vain ongelmia eteenpäin. Seuraavassa elämässä sama ”helvetti” edesssä.

Meditoin noin viisi tuntia päivässä, kaikki valittaa ja asiat jää hoitamatta, mutta kun se on niin kivaa.

Joillakin meditaatio todella toimii niin hyvin, ettei haluaisi pysyä maan päällä ja elää, kuten muut. Tasapaino tulisi kuitenkin säilyttää ja tehdä vastapainoksi joogaliikkeitä ja syödä säännöllisesti – kasvisruokaa, sekä tehdä fyysistä työtä, kuin myös ihmiskunnan palvelua tavalla tai toisella. Liiallinen meditaatio voi irrottaa jalat maasta, jolloin ihmisestä voi tulla vastuuntunnoton, eristäytyvä ja jonkin sortin utopisti. Viisi tuntia ei ole ongelma joogeilla, joilla on itsekuria, terveellinen keho ja vähentynyt unen tarve, mutta aloittelijalle ja tavikselle se voi olla liikaa.

En jaksa ymmärtää karman lakeja, joiden mukaan ihminen joutuu kärsimään asioita, joita on sattunut tekemään edellisessä elämässään?

Vaikka olisikin kaikenmaailman karmaa niin siitäkin taakasta voi päästä eroon meditaation ja tiettyjen harjoitusten avulla sekä auttamalla kasveja, eläimiä, ihmisiä jne. Esim kehitysmaan nälkäinen lapsi on mahdollisesti riistänyt muita edellisessä elämässään, mutta se karma voi loppua minä päivänä tahansa, siksi meidänkin tulisi pyrkiä auttamaan silloin kun suinkin voimme.

Onko helvettiä olemassa?

Ei. Koska kun ihminen kuolee, hänellä ei ole kehoa, eikä psyykkeä - vaikka henki jatkaakin matkaansa – niin miten sellainen voisi kärsiä?

Hengellä ei ole aisteja, se kantaa mukanaan entisten elämän karmaa, jota ei voi polttaa tai "kärsiä pois" ilman kehoa ja ihmismieltä. ”Helvetti” voi olla ihmisen mielessä maan päällä, tai hän voi käydä sitä läpi kärsimällä fyysisistä kivuista.